Kulturstyret på Svalbard :: materialforvalter :: attest 18.12.97
Det bekreftes herved at Åge Utnes har vært ansatt som materialforvalter for Samfunns- og kulturutvalget, tidligere Kulturstyret på Svalbard, i perioden 10.06.96 til 30.11.97. Stillingen er en deltidsstilling med 20 faste timer pr. måned. I tillegg kommer ekstra arbeid på timebasis, som har utgjort ca. 40 timer pr. måned i gjennomsnitt i ansettelsesperioden.
Arbeidsoppgavene har bestått i å vedlikeholde og supplere lydutstyr, holde orden i magasiner samt rigge og sette lyd ved kulturarrangementer. Utnes har foretatt en fullstendig gjennomgang og supplering av lydutstyret slik at utstyret er i stabil og driftssikker stand. Videre har Utnes fungert som teknisk sjef under Solfestuka 97, en årlig festuke som omfatter flere daglige arrangement. Åge Utnes har imøtekommet lydmessige krav og behov fra gjestende profesjonelle artister på nasjonalt og internasjonalt nivå så vel som hos lokale aktører.
Materialforvalters engasjement avsluttes samtidig med strukturelle endringer, hvor ansvar for lys- og lydanlegg overdras til annen enhet. Utnes har i den forbindelse holdt kurs i lydteori, rigging og lydkjøring for brukere av lydutstyret. Utnes har arbeidet systematisk, grundig og selvstendig.
På denne bakgrunn gir vi ham våre beste anbefalinger.
T. K., sekretær
Egne kommentarer
Det var morsomt å ta opp igjen lydarbeid etter fire års pause. Og det var positivt å oppleve at gammel kunnskap, som rutiner rundt rigging, lydkjøring og vedlikehold, ennå satt i blodet.
Tidligere hadde jeg stort sett jobbet med smale kulturuttrykk. I Longyearbyen møtte jeg allmennkulturen; I halvannet år rigget jeg alt fra karaokelignende show, minigospel i kirka, fest på lokalet, det meste av Solfestuka 97, Anne-Cath. Vestly på biblioteket og landskamp i håndball mellom Norge og Russland. Lydmiljøet i Longyearbyen er naturligvis ikke stort, men til gjengjeld hyggelig og muligens mer aktivt enn på steder av tilsvarende størrelse på fastlandet. (Spesiell takk til bandet "Sprekk i belgen" og kulturansvarlige russere i Barentsburg!)
[ til toppen ]
Jobben inspirerte meg til å studere Kulturfag ved Høgskolen i Telemark. Her er et par konkrete eksempler som kanskje kan illustrere avstanden mellom planlegging og gjennomføring.
a) Solfestuka er en årlig markering av at sola vender tilbake til Longyeardalen etter fire drøye måneders fravær. Uka omfatter arrangement for alle aldersgrupper, og de fleste offentlige rom tas i bruk. Ti dager før start ble jeg spurt om å vurdere planene for uka. Det viste seg at arrangementskomiteen hadde satt opp et program det ikke var mulig å gjennomføre med lokale ressurser. Store artister skulle flys inn, men arrangørene forstod ikke møte de tekniske kravene som managere og artister stilte. Jeg orienterte komiteen om hva de hadde foran seg og hva som måtte til. Straks fikk jeg ansvaret for teknisk avvikling og fullmakt til å skaffe manglende utstyr. To hundre hektiske arbeidstimer seinere kunne vi feire en vellykket solfestuke.
b) 17. mai markeres ganske likt i Longyearbyen og på fastlandet. Klimaet gjør imidlertid at feiringen ofte blir noe mer hustrig enn nede. I 1997 var det planlagt markering med lydutstyr ved bautaen på Skjæringa, og så helaftens underholdning med kulturutveksling med russerne i storsalen på Huset. Arrangementskomiteen hadde vansker med å forstå at man trenger tid til å forberede og gjennomføre tre timers arrangement på to steder: tid til å rigge opp og ned, transport i mellom stedene og å sette lyd og avholde prøver med artister med varierende sceneerfaring.
[ til toppen ]
www.aage.no © 2000-2008