Hjelp og brukerstøtte
Navigasjon, globale og lokale valg ...
Øverst på sidene finner du navigasjonslister. Klikker du på "heim" kommer du til startsiden, som er hovedsiden for det språket du velger å bruke nettstedet på.
Oppe til høyre på hver side kan du velge størrelse på skriften på skjermen og hvilket språk du vil lese sidene på; [de] betyr tysk, [nn] betyr nynorsk og [en] betyr engelsk (etter internasjonale forkortelser eller koder for de forskjellige språkene).
Nettstedet er bygd opp som et hierarki. Til høyre for "heim" finner du de forskjellige seksjonene av nettstedet. Hver seksjon inneholder flere sider, og disse kan du velge fra menylinjen under. Sidekartet gir ellers en oversikt over de aller fleste sidene, men noen sider er beskyttet mot allment innsyn.
Også fra menyen i høyre marg kan du navigere rundt omkring på nettstedet. Også
finner du en kort forklaring på hvor du er på nettstedet.Ytterligere informasjon
Siden om tilgjengelighet gir flere tips om hvordan du kan manøvrere rundt omkring på nettstedet ved hjelp av standard tastekombinasjoner (kortkommandoer).
Som nevnt kan du velge hvordan teksten presenteres på siden, [S—vanlig—L]. Dette er spesielt nyttig for folk med synshemminger, men kan også benyttes når du bruker laptop, PDA eller rett og slett blir lei av layouten.
Lenker
Understreket tekst lenker internt til andre sider på dette nettstedet.
Ord med en annen farge enn teksten rundt, lenker gjerne til sider på andre nettsteder. Slike eksterne lenker åpnes i egne vinduer. Er du i tvil, så pek på et ord og det vil bli tydelig om det er en lenke der eller ikke. Lenkene er utstyrt med title-tagger: De sier noe om lenken og teksten den står i sammenheng med.
Ofte finner du lenker i bilder og annen grafikk. Bilder og gif-er har også "alt-tekster" med ekstra informasjon. Både title- og alt-tagger blir lesbare når du peker på dem med musen, såkalte mouse overs.
Akronym
Akronymer er ord som dannes av den/de første bokastaven/e i flere ord. CSS står for eksempel for Cascading Style Sheet, og Benelux for Belgia, Nederland og Luxembourg. En del av akronymene som er brukt i teksten, er merket slik at du kan holde musen over ordet og få frem en forklaring.
Utskrift
Sidene har fått en mer fleksibel form enn tidligere. De skal være enkle å skrive ut både i stående og liggende format. På enkelte sider finner du likevel en anbefaling om hvordan de best kan skrives ut.
Skulle du ønske å skrive ut noen av sidene, må du rette deg etter de juridiske betingelsene som gjelder for lagring av materiell fra nettstedet. Merk at alt du ser på skjermen ikke vil bli skrevet ut, og at noe som ikke vises på skjermen kommer med på utskriftene!
Teknisk kvalitet på nettstedet
Koden på nettsidene er gyldig etter rådende standard. Sidene er validerte og skal være kompatible med de vanligste nettleserne på ulike plattformer. Eldre nettlesere kan dessverre ha problemer med noen effekter på nettstedet (spesielt Netscape på NT- og Internet Explorer på Mac-plattform, IE/Mac, og Opera 5-versjoner).
Ser siden rar ut? Prøv å endre størrelsen på vinduet, trykk F5 eller trykk F11! Jeg er svært interessert i å få tilbakemelding på hvordan nettstedet fungerer i forskjellige konfigurasjoner og kombinasjoner. Send gjerne en e-post til "kultur@aage.no" om du finner noe som ikke fungerer godt nok. Kritikk muliggjør forbedringer!
Last ned programvare!
Generelt blir det lettere å surfe når du har oppdatert programvare, som for eksempel en god, norsk nettleser, et program som kan lese pdf-filer, og et populært mediaprogram for lyd og bilde. Om du i tillegg har Flash, får du med deg det meste av aktuell web-design.
[ til toppen ]
www.aage.no © 2000-2008